It’s a gift to create life, it’s an art to save it’.
Op www.heart-saver.eu, van de gelijknamige vzw in België, springt de zin direct in het oog. “Levens redden is een kunst”, zegt Luc Ketele, initiatiefnemer en dagelijks bestuurder van HeartSaver. “En wat we met HeartSaver doen is een kunststukje op zich. Nou ja, zeg maar gerust huzarenstukje.”
“In België zijn er elk jaar ongeveer 10 à 11.000 mensen slachtoffer van een ‘Plotse Hartstilstand buiten het Ziekenhuis’”, zegt Luc Ketele. “Minder dan 10% overleeft dit. Spoedige Hartreanimatie (CPR) en Defibrillatie (AED) kunnen theoretisch de overlevingskans verhogen tot 60 à 70%. De beschikbaarheid van een AED in de publieke ruimte is daarom cruciaal. Maar in heel België zijn er slechts +/- 10.000 AED’s. Met HeartSaver spannen we ons in om het aantal AED’s te verdubbelen.”
De 10.000 AED’s in België staan in schril contrast met de +/- 100.000 AED’s in Nederland. Hoe kan de situatie in beide buurlanden zo sterk van elkaar verschillen? “‘Plotse Hartstilstand buiten het Ziekenhuis’ ervaart men in Nederland als een probleem dat de hele gemeenschap treft. Dat voelt men in België niet zo. En in de publieke discussie zijn er 2 kampen: zij die vooral geloven in reanimatie en zij die vooral geloven in een AED. Terwijl het geen kwestie is van of “reanimatie” of de “inzet van een AED” maar van beiden!”
Rijp maken
“Willen wij ons doel van 10.000 extra AED’s in België bereiken dan moeten we eerst de maatschappij er rijper voor maken. Dat is ook waarvoor ik me de afgelopen jaren maximaal heb ingezet. Als ‘geloofsverspreiders’ ben ik samen met Dr. Rufij Baeke, mede-oprichter van de vzw, aan de slag geweest met lobbywerk. En dat is geen eenvoudige opdracht gezien de politieke en bestuurlijke structuur in België. Het lobbywerk heeft nu plaats gemaakt voor concrete projecten. Zoals o.a. onze schoolprojecten. Scholen hebben een centrale rol in de gemeenschap. Als zij aan de buitenmuur een AED bevestigen dan is die ook beschikbaar voor alle omwonenden. Met lokale fundraising betrekken we ondernemers, service clubs en lokale organisaties erbij die het financieel mogelijk maken en het vervolgens ook als hun project gaan zien. Wij verzorgen de AED, de ROTAID-buitenkast en gaan een contract aan voor 8 jaar onderhoud en service. Samen met het Vlaamse Kruis en andere gecertificeerde opleidingspartners verzorgen wij een erkende reanimatie opleiding.”
“ROTAID handelt niet enkel uit winstbejag. Daarom passen we goed bij elkaar. In een maatschappij waarin je eerst aan geloofwaardigheid moet werken, heb je er niets aan om als commerciële tijger aan de slag te gaan.”
“Naast de schoolprojecten willen we nauw met sportorganisaties optrekken en liggen er o.a. plannen klaar voor AED’s op bedrijventerreinen. Maar we doen het stap voor stap en met de juiste partners. Samenwerken is heel belangrijk. Wij kunnen niets alleen. Daarom zijn we selectief in de partners met wie we samenwerken. ROTAID is daar een goed voorbeeld van. We zijn niet alleen gecharmeerd van het design en kwaliteit van hun AED-buitenkast, zij zijn tevens een “sparring partner” voor ons. En ROTAID handelt niet enkel uit winstbejag. Daarom passen we goed bij elkaar. De wereld van AED’s is een zeer competitieve, prijsgerichte business maar in een maatschappij waarin je eerst aan geloofwaardigheid moet werken, heb je er niets aan om als commerciële tijger aan de slag te gaan.”
Na 2 jaar noeste arbeid ziet de vzw een versnelling ontstaan. Niet in de laatste plaats omdat we met vooraanstaande partners samenwerken. Ik maak onze impact niet groter dan die is maar die verdubbeling van AED’s die komt er. Al heb ik tegen dan waarschijnlijk een lange baard en een wandelstok. Dat huzarenstukje gaan we leveren !
Luc Ketele, CEO en Co-founder HeartSaver
Opgeleid in de biochemie maakte Luc Ketele jarenlang carrière in de Diagnostische Industrie. In 2016 richt hij samen met Dr. Rufij Baeke vzw HeartSaver op. Heartsaver is een non-profit organisatie verantwoordelijk voor hartveilige projecten in België door middel van het plaatsen van AED’s die 24/7 toegankelijk zijn, met als doel het vergroten van de publieke kennis van hartreanimatie en het redden van levens.