Stories-detail

Dat huzarenstukje gaan we leveren

Published:
29 Aug 2018
Category:
Tags:
HeartSaver, Luc Ketele, België, Hartreanimatie,

It’s a gift to create life, it’s an art to save it’.
Op www.heart-saver.eu, van de gelijknamige vzw in België, springt de zin direct in het oog. “Levens redden is een kunst”, zegt Luc Ketele, initiatiefnemer en dagelijks bestuurder van HeartSaver. “En wat we met HeartSaver doen is een kunststukje op zich. Nou ja, zeg maar gerust huzarenstukje.”


“In België zijn er elk jaar ongeveer 10 à 11.000 mensen slachtoffer van een ‘Plotse Hartstilstand buiten het Ziekenhuis’”, zegt Luc Ketele. “Minder dan 10% overleeft dit. Spoedige Hartreanimatie (CPR) en Defibrillatie (AED) kunnen theoretisch de overlevingskans verhogen tot 60 à 70%. De beschikbaarheid van een AED in de publieke ruimte is daarom cruciaal. Maar in heel België zijn er slechts +/- 10.000 AED’s. Met HeartSaver spannen we ons in om het aantal AED’s te verdubbelen.”

De 10.000 AED’s in België staan in schril contrast met de +/- 100.000 AED’s in Nederland. Hoe kan de situatie in beide buurlanden zo sterk van elkaar verschillen? “‘Plotse Hartstilstand buiten het Ziekenhuis’ ervaart men in Nederland als een probleem dat de hele gemeenschap treft. Dat voelt men in België niet zo. En in de publieke discussie zijn er 2 kampen: zij die vooral geloven in reanimatie en zij die vooral geloven in een AED. Terwijl het geen kwestie is van of “reanimatie” of de “inzet van een AED” maar van beiden!”

HeartSaver



Rijp maken
“Willen wij ons doel van 10.000 extra AED’s in België bereiken dan moeten we eerst de maatschappij  er rijper voor maken. Dat is ook waarvoor ik me de afgelopen jaren maximaal heb ingezet. Als ‘geloofsverspreiders’ ben ik samen met Dr. Rufij Baeke, mede-oprichter van de vzw, aan de slag geweest met lobbywerk. En dat is geen eenvoudige opdracht gezien de politieke en bestuurlijke structuur in België. Het lobbywerk heeft nu plaats gemaakt voor concrete projecten.  Zoals o.a. onze schoolprojecten. Scholen hebben een centrale rol in de gemeenschap. Als zij aan de buitenmuur een AED bevestigen dan is die ook beschikbaar voor alle omwonenden. Met lokale fundraising betrekken we ondernemers, service clubs en lokale organisaties erbij die het financieel mogelijk maken en het vervolgens ook als hun project gaan zien. Wij verzorgen de AED, de ROTAID-buitenkast en gaan een contract aan voor 8 jaar onderhoud en service. Samen met het Vlaamse Kruis en andere gecertificeerde opleidingspartners verzorgen wij een erkende reanimatie opleiding.”


“ROTAID handelt niet enkel uit winstbejag. Daarom passen we goed bij elkaar. In een maatschappij waarin je eerst aan geloofwaardigheid moet werken, heb je er niets aan om als commerciële tijger aan de slag te gaan.”


“Naast de schoolprojecten willen we nauw met sportorganisaties optrekken en liggen er o.a. plannen klaar voor AED’s op bedrijventerreinen. Maar we doen het stap voor stap en met de juiste partners. Samenwerken is heel belangrijk. Wij kunnen niets alleen. Daarom zijn we selectief in de partners met wie we samenwerken. ROTAID is daar een goed voorbeeld van. We zijn niet alleen gecharmeerd van het design en kwaliteit van hun AED-buitenkast, zij zijn tevens een “sparring partner” voor ons. En ROTAID handelt niet enkel uit winstbejag. Daarom passen we goed bij elkaar. De wereld van AED’s is een zeer competitieve, prijsgerichte business maar in een maatschappij waarin je eerst aan geloofwaardigheid moet werken, heb je er niets aan om als commerciële tijger aan de slag te gaan.”

Na 2 jaar noeste arbeid ziet de vzw een versnelling ontstaan. Niet in de laatste plaats omdat we met vooraanstaande partners samenwerken. Ik maak onze impact niet groter dan die is maar die verdubbeling van AED’s die komt er. Al heb ik tegen dan waarschijnlijk een lange baard en een wandelstok. Dat huzarenstukje gaan we leveren !


Luc Ketele, CEO en Co-founder HeartSaver
Opgeleid in de biochemie maakte Luc Ketele jarenlang carrière in de Diagnostische Industrie. In 2016 richt hij samen met Dr. Rufij Baeke vzw HeartSaver op. Heartsaver is een non-profit organisatie verantwoordelijk voor hartveilige projecten in België door middel van het plaatsen van AED’s die 24/7 toegankelijk zijn, met als doel het vergroten van de publieke kennis van hartreanimatie en het redden van levens.

Recent Stories

All Stories

Vacature - Manager Marketing & Communicatie

Rotaid AED Cabinets™ is een snelgroeiende onderneming die zich bezighoudt met de ontwikkeling, productie en verkoop van innovatieve opbergkasten voor AEDs (Automatische Externe Defibrillatoren).  Deze kenmerkende, ronde, kasten zorgen voor snelle vindbaarheid en beschikbaarheid van de AED en worden dankzij geavanceerde internettechnologie 24 uur per dag gemonitord. Hierdoor is de levensreddende apparatuur 24 uur per dag beschikbaar, altijd inzetbaar en worden er levens gered.   Via een internationaal netwerk van distributeurs in ruim 65 landen werkt Rotaid gestaag verder aan haar wereldwijde marktpositie. Een team van 14 professionals werkt vanuit de vestiging in Venray, waar de behuizingen worden geproduceerd en het stempel Made in the Netherlands krijgen. Rotaid is inmiddels een wereldwijd erkende specialist op het gebied van de inzet, monitoring en opzet van levensreddende AED-systemen en wenst deze positie verder uit te bouwen.   Rotaid heeft als missie om het wereldwijde symbool van een levensreddende AED te worden en voor de facilitering van de verdere wereldwijde groei en positionering komen we graag in contact met een marketing- en communicatieprofessional, die ons merk en communicatiebeleid strategisch verder vormgeeft. Dit doe je vanuit een hands-on mentaliteit en je werkt nauw samen met een team van 3 collega’s dat je dagelijks aanstuurt. Je beheert en ontwikkelt onze on- en offlinemiddelen en bent onderdeel van het managementteam, samen met de algemeen directeur en de manager operations.   Naast je rol binnen onze marketing wordt je ook verantwoordelijk voor een nieuw initiatief van Rotaid : Stichting Live is Life. Via social media, crowdfunding en contentmarketing maken wij door heel Europa nog meer plekken heartsafe. Dit doen we in nauwe samenwerking met (sport)organisaties, goede doelenorganisaties en ondernemingen.   We zoeken een kandidaat die beschikt over een gedegen achtergrond en werkervaring, met affiniteit en interesse in onze ambitie en markten. Je beheerst de Engelse taal uitstekend en beschikt over een positief kritische en nuchtere grondhouding, zonder daarbij aan enthousiasme in te boeten. Uiteraard ben je creatief en daag je ons uit met nieuwe ideeën, activiteiten en inzichten. Gezien ons wereldwijde netwerk, zul je af en toe werkreizen maken naar alle hoeken van de wereld.   Wij bieden een interessante en dynamische werkomgeving, een uitstekend arbeidsvoorwaardenpakket en een grote mate van zelfstandigheid. Maar het allerbelangrijkste: de kans om mee te werken aan het wereldwijd redden van levens!   Je kunt bij interesse een mail sturen naar info@rotaid.com onder vermelding van vacature of contact opnemen met Ruben Halmans, algemeen directeur, op 0478 - 769052