Stories-detail

Eén procent? Its a bloody shame

Published:
23 May 2018
Category:
Tags:
Veghel, HartSave, AED, Defibrillator, 6-Minutenzone, Hartstichting

Het kost Klaas Haan geen moeite om gedenkwaardige momenten op te noemen. Persoonlijke momenten en talrijke avontuurlijke momenten uit zijn carrière in het Korps Mariniers en later in de wereld van de EHBO. Eén moment dat in het rijtje zeker niet ontbreekt, is woensdag 7 juni 2006. De dag waarop hij de Stichting Veghel HartSave opricht.


Hij moet er zelf om glimlachen. De oprichting van een stichting gedenkwaardig? “Begrijp me niet verkeerd”, vertelt Klaas Haan. “Ik ben bloedserieus. Als je al jaren in de bedrijfshulpverlening en reanimatie actief bent weet je hoe belangrijk het is dat er voor iedereen een AED beschikbaar is. Snelle hulp maakt het verschil tussen leven en dood. In een 6-Minutenzone krijg je binnen 6 minuten de juiste hulp bij een hartstilstand en vergroot je de kans op overleven van het slachtoffer aanzienlijk. Onze ambitie met Veghel HartSave is om de hele gemeente Veghel hartveilig te maken.”

Zijn drive, doelgerichtheid en doorzettingsvermogen die hij als beroepsmilitair heeft meegekregen leggen de stichting geen windeieren. Stichting Veghel HartSave zet de gemeente op de kaart als hartveilige gemeente. “Dat succes is ons niet komen aanwaaien en is zeker niet alleen mijn verdienste”, zegt Klaas Haan. “De stichting draait op vrijwilligers. Mensen die Veghel een warm hart toe dragen en van betekenis willen zijn voor de maatschappij. Een gemeente hartveilig maken is geen sinecure. Je hebt een actief oproepsysteem nodig met burgerhulpverleners, sponsors en AED’s die 24 uur per dag operationeel en betrouwbaar zijn. Ook onze nieuwe website, www.veghelhartsave.nl, met Facebook en Twitter accounts zijn belangrijk. Samen met 6 bestuursleden, 2 Bestuursondersteuners (P.R.-Communicatie en Logistiek), 10 vrijwilligers (logistieke groep), 4 Ambassadeurs en bijna 90 sponsoren en wellicht meer dan 500 burgerhulpverleners (i.v.m. fusie met Sint Oedenrode en Schijndel zijn dat er veel meer) maken we Veghel en Meierijstad hartveilig.”

100% vertrouwen
“Op dit moment is 1% van de Nederlandse bevolking burgerhulpverlener. Dat zijn in het hele land 170.000 mensen. It’s a bloody shame als je er goed over nadenkt. Mensen twijfelen vaak of ze het wel kunnen. Maar na een goede opleiding en met behulp van een toegankelijke en betrouwbare AED kunnen we hulp garanderen op die momenten dat elke seconde telt. Vanuit mijn functie had ik veel contacten met diverse AED-leveranciers”, vertelt Klaas Haan. “En ik wist dat als je in de vijver van AED-kasten vist je erin kopje onder kunt gaan. Met welke leveranciers ga je in zee? Ik wil mensen gerust kunnen stellen. Ik moet er 100% op kunnen vertrouwen. Via de Hartstichting kwamen we in contact met de AED-kasten van Rotaid. De rode  kasten zijn echt een openbaring. Ze vallen op, beschikken over alle benodigde technische eisen zoals een warmte-element en verlichting en zijn verdraaid eenvoudig te openen.“


“De rode kasten zijn echt een openbaring. Ze vallen op, beschikken over alle benodigde technische eisen zoals een warmte-element en verlichting en zijn verdraaid eenvoudig te openen.“

 

“Wij wilden geen AED-kast met een code. De code werkt als een cijferslot en dient als beveiliging voor de AED. Elke geregistreerde burgerhulpverlener ontvangt na een 112-oproep een code waarmee je de AED-kast kan openen. Maar wat als je een nietsvermoedende omstander bent die hulp wil verlenen? De adrenaline giert door je lijf, je weet dat je snel moet handelen en je haast je naar de AED. Als die kast dan niet opengaat, is dat verschrikkelijk. Die paniek vergeet je je hele leven niet meer.”

“In het begin hadden wij ook te maken met vandalisme. Onbezonnen gedrag van mensen die na een glaasje op of uit balorigheid het glas van de sleutelkastjes die aan de AED-kast vastzaten insloegen en vervolgens de sleutel weggooiden. Maar AED’s alleen maar binnen ophangen is geen optie. Een AED hoort zichtbaar aan de buitenkant van het pand 24/7 operationeel beschikbaar te zijn. Wat dat betreft is er nog genoeg missiewerk voor ons te verrichten. We willen zo veel mogelijk AED’s beschikbaar hebben in de 6-Minutenzone, de kwaliteit van het reanimatieonderwijs verhogen en zoveel mogelijk burgerhulpverleners opleiden. Er zijn nog een hoop blinde vlekken in Nederland. We kunnen het niet allemaal vanuit Veghel oplossen maar we hebben wel de blauwdruk waarmee anderen aan de slag kunnen. Kunnen we met Veghel HartSave ook in de rest van Nederland een gedenkwaardige indruk achterlaten.” 

Mr AED
Klaas Haan was 9 jaar vicevoorzitter van de Nederlandse Organisatie EHBO-Docenten (NODE). In zijn portefeuille verzorgde Klaas met een commissie de z.g. “NODE-Seminars” die om het jaar werden georganiseerd t.b.v. de bijscholing aan destijds ruim 2.400 instructeurs door geheel Nederland. Als speciale afgevaardigde van Het Oranje Kruis was hij ook verantwoordelijk voor de bijscholing van artsen en instructeurs op Aruba, Bonaire en Curaçao. Binnen Rabobank Nederland was Klaas ruim 30 jaar werkzaam en de laatste 10 jaar samen met een collega als Hoofd BHV verantwoordelijk voor de opleidingen voor EHBO’ers bedrijfshulpverleners binnen de organisatie. Verder introduceerde hij de AED binnen de bankgebouwen van Rabobank Nederland. Sinds 2006 is Klaas initiatiefnemer, oprichter en voorzitter van de Stichting Veghel HartSave.

Recent Stories

All Stories

Vacature - Manager Marketing & Communicatie

Rotaid AED Cabinets™ is een snelgroeiende onderneming die zich bezighoudt met de ontwikkeling, productie en verkoop van innovatieve opbergkasten voor AEDs (Automatische Externe Defibrillatoren).  Deze kenmerkende, ronde, kasten zorgen voor snelle vindbaarheid en beschikbaarheid van de AED en worden dankzij geavanceerde internettechnologie 24 uur per dag gemonitord. Hierdoor is de levensreddende apparatuur 24 uur per dag beschikbaar, altijd inzetbaar en worden er levens gered.   Via een internationaal netwerk van distributeurs in ruim 65 landen werkt Rotaid gestaag verder aan haar wereldwijde marktpositie. Een team van 14 professionals werkt vanuit de vestiging in Venray, waar de behuizingen worden geproduceerd en het stempel Made in the Netherlands krijgen. Rotaid is inmiddels een wereldwijd erkende specialist op het gebied van de inzet, monitoring en opzet van levensreddende AED-systemen en wenst deze positie verder uit te bouwen.   Rotaid heeft als missie om het wereldwijde symbool van een levensreddende AED te worden en voor de facilitering van de verdere wereldwijde groei en positionering komen we graag in contact met een marketing- en communicatieprofessional, die ons merk en communicatiebeleid strategisch verder vormgeeft. Dit doe je vanuit een hands-on mentaliteit en je werkt nauw samen met een team van 3 collega’s dat je dagelijks aanstuurt. Je beheert en ontwikkelt onze on- en offlinemiddelen en bent onderdeel van het managementteam, samen met de algemeen directeur en de manager operations.   Naast je rol binnen onze marketing wordt je ook verantwoordelijk voor een nieuw initiatief van Rotaid : Stichting Live is Life. Via social media, crowdfunding en contentmarketing maken wij door heel Europa nog meer plekken heartsafe. Dit doen we in nauwe samenwerking met (sport)organisaties, goede doelenorganisaties en ondernemingen.   We zoeken een kandidaat die beschikt over een gedegen achtergrond en werkervaring, met affiniteit en interesse in onze ambitie en markten. Je beheerst de Engelse taal uitstekend en beschikt over een positief kritische en nuchtere grondhouding, zonder daarbij aan enthousiasme in te boeten. Uiteraard ben je creatief en daag je ons uit met nieuwe ideeën, activiteiten en inzichten. Gezien ons wereldwijde netwerk, zul je af en toe werkreizen maken naar alle hoeken van de wereld.   Wij bieden een interessante en dynamische werkomgeving, een uitstekend arbeidsvoorwaardenpakket en een grote mate van zelfstandigheid. Maar het allerbelangrijkste: de kans om mee te werken aan het wereldwijd redden van levens!   Je kunt bij interesse een mail sturen naar info@rotaid.com onder vermelding van vacature of contact opnemen met Ruben Halmans, algemeen directeur, op 0478 - 769052